Η ακμή είναι μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενώ συχνά κατηγορείται η γενετική και η ορμονική λειτουργία για την ανάπτυξη της, νέες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη σοβαρότητα της ακμής.
1. Gut-Skin Axis
Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής ξεκινά συχνά από το έντερο. Οι ερευνητές έχουν επινοήσει τον όρο «gut-skin axis», αναφερόμενοι στις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου, της φλεγμονής και των δερματικών παθήσεων όπως η ακμή.
Ένα διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική φλεγμονή, η οποία είναι γνωστός παράγοντας που συμβάλλει στην ακμή. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μεταβάλλουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, επηρεάζοντας τη φλεγμονή και, με τη σειρά τους, την υγεία του δέρματος.
🔍Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ακμή έχουν συχνά διαφορετική σύνθεση μικροβιώματος εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ακμή.
2. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (High Glycemic Index Foods)
Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ), όπως το λευκό ψωμί, τα ζαχαρούχα σνακ και τα αναψυκτικά, προκαλούν ταχείες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό πυροδοτεί την απελευθέρωση ινσουλίνης και του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) – ορμόνες που συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών (σμήγματος) και την ακμή.
🔍Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη του 2012 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλού ΓΔ παρουσίασαν σημαντική μείωση των εκδηλώσεων ακμής σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλού ΓΔ.
3. Γαλακτοκομικά προϊόντα και ακμή
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη ακμής, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμα αμφίβολα.
Το γάλα, ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο, περιέχει ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του IGF-1, προκαλώντας την παραγωγή λιπαρών ουσιών και τον σχηματισμό σμήγματος.
Σε αντίθεση όμως με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφιρ και το γιαούρτι, τα οποία φαίνεται να δρουν ευεργετικά καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε προβιοτικά, συμβάλουν στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και στην βελτίωση του εντερικού μικροβιώματος.
🔍Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Dermato-Endocrinology το 2018 ανέφερε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του αυξημένου κινδύνου ακμής, ιδιαίτερα με την κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος.
4. Λιπαρά οξέα: Ωμέγα-3 έναντι Ωμέγα-6
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) και στους λιναρόσπορους, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων στο δέρμα. Αντίθετα, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία στα επεξεργασμένα φυτικά έλαια, μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
🔍Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lipids in Health and Disease το 2014 έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρώματος ωμέγα-3 μείωσε τόσο τις φλεγμονώδεις όσο και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής.
5. Ψευδάργυρος, Βιταμίνη Α και Αντιοξειδωτικά
Μελέτες και έρευνες έχουν ασχοληθεί και με την δράση διαφόρων θρεπτικών συστατικών στην αντιμετώπιση της ακμής.
- Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης βακτηρίων (βακτήρια P. acnes).
🔍Μια ανασκόπηση της BioMed Research International του 2014 διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου βελτίωσε τα συμπτώματα της ακμής, ειδικά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. - Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι μία βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το καρότο, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά. - Αντιοξειδωτικά (όπως η Βιταμίνη Ε και το σελήνιο)
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και κατά συνέπεια στη μείωση της φλεγμονής.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα καρύδια Βραζιλίας (σελήνιο), τα αμύγδαλα (βιταμίνη Ε) και το σπανάκι, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές για άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της ακμής.
Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και στη διαχείριση της ακμής. Μια ισορροπημένη, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες διατροφή, συμβάλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων ακμής και στη γενικότερη υγεία του δέρματος.
Βιβλιογραφία
https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/353