Το Apple Cider Vinegar ή αλλιώς μηλόξυδο, έχει κερδίσει μία θέση στα ντουλάπια πολλών νοικοκυριών, όχι μόνο για τη χρήση του ως βασικό συστατικό πολλών συνταγών, αλλά και για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία.
Τι είναι το Apple Cider Vinegar (ACV);
Το μηλόξυδο παράγεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης δύο σταδίων: ο φρέσκος χυμός μήλου πρώτα ζυμώνεται σε αλκοόλ και στη συνέχεια μετατρέπεται από βακτήρια οξικού οξέος σε ξύδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγρό πλούσιο σε οξικό οξύ, ένζυμα και (εάν δεν έχει φιλτραριστεί) την ευεργετική «μητέρα» — μια ουσία που μοιάζει με ιστό και αποτελείται από πρωτεΐνες και προβιοτικά.
Οφέλη για την υγεία
1. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Το οξικό οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων οξέος στο στομάχι, βοηθώντας στην πέψη, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα οξέος. Το ακατέργαστο, αφιλτράριστο ACV μπορεί επίσης να περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου (και όχι μόνο).
2. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό το καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή ινσουλινοαντίσταση (Σημείωση: Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας).
3. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ACV μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού – αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4. Φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το ACV έχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε φυσικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης του δέρματος. Εσωτερικά, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση των παθογόνων βακτηρίων στο έντερο.
Προειδοποιήσεις & Ασφαλής τρόπος λήψης
Αν και το μηλόξυδο προσφέρει πολλά οφέλη, είναι πολύ όξινο και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση:
- Ποτέ μην το καταναλώνετε σκέτο – για παράδειγμα μπορεί να αραιώσετε 1 κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό.
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο.
- Ξεκινήστε με μικρές δόσεις (1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) και παρατηρήστε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας.
Πως να επιλέξεις το σωστό μηλόξυδο;
Αναζητήστε:
- ακατέργαστο, αφιλτράριστο και βιολογικό μηλόξυδο,
- που περιέχει «τη μητέρα» (ορατές ίνες = ευεργετικά βακτήρια και ένζυμα)
- και αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα ή παστεριωμένα προϊόντα.
Πως να το καταναλώσω;
1. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό πριν από τα γεύματα.
2. Χρησιμοποιήστε το ως βάση για ντρέσινγκ σαλάτας και βινεγκρέτ.
3. Ανακατέψτε το με λεμόνι και τζίντζερ για ένα τονωτικό “αποτοξινωτικό” ρόφημα.
Το μηλόξυδο δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή σας διατροφή – ειδικά αν ταλαιπωρείστε από πεπτικές διαταραχές και απότομες μεταγευματικές αυξήσεις στην γλυκόζη του αίματος.
Αν είστε νέοι στο μηλόξυδο, ξεκινήστε με μικρές δοσολογίες, ακούστε το σώμα σας και απολαύστε τα οφέλη του – πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.