"A to Z", Υγιεινή Διατροφή

Acerola: Ένα μικροσκοπικό φρούτο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Acerola

Όταν αναφερόμαστε στη βιταμίνη C το πρώτο φρούτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το πορτοκάλι. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό φρούτο που μοιάζει με κεράσι και περιέχει έως και 30-60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι; Γνωστή και ως κεράσι Μπαρμπάντος (Malpighia glabra), η acerola θεωρείται ένα μικρό “superfruit” με πολυάριθμα θρεπτικά οφέλη για την υγεία.

Από πού προέρχεται;

Η ασερόλα καλλιεργείται σε θερμά κλίματα, κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική. Οι καρποί της είναι έντονα κόκκινοι, μαλακοί και ξινοί, και συχνά συγκρίνονται με τα κεράσια (εξού και το παρατσούκλι «κεράσι των Μπαρμπάντος»).
Ένας μόνο καρπός acerola μπορεί να περιέχει τόση ποσότητα βιταμίνης C όσο ένα ολόκληρο πορτοκάλι.
Επειδή όμως ο καρπός αλλοιώνεται γρήγορα (μέσα σε 3-5 ημέρες μετά τη συγκομιδή), το μεγαλύτερο μέρος του καταψύχεται, μετατρέπεται σε χυμό ή σε σκόνη με σκοπό της διατήρηση των θρεπτικών της συστατικών.

Θρεπτική αξία

Μία μόνο μικρή χούφτα από καρπούς acerola μπορεί να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C (και ακόμη περισσότερο). Πέρα από την εντυπωσιακή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, η ασερόλα είναι επίσης πλούσια σε:

  • αντιοξειδωτικά,
  • καροτενοειδή που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών,
  • βιταμίνες του συμπλέγματος B,
  • μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο.

Κορυφαία οφέλη της Acerola

1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα της ασερόλα σε βιταμίνη C την καθιστά έναν από τους καλύτερους φυσικούς συμμάχους του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

2. Υποστήριξη μίας υγιής & λαμπερής επιδερμίδας

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση μιας σφριγηλής, νεανικής επιδερμίδας.

3. Βελτιωμένη απορρόφηση σιδήρου

Ο συνδυασμός της acerola με τροφές πλούσιες σε σίδηρο ενισχύει την απορρόφηση, καθιστώντας την ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

4. Υποστήριξη του εγκεφάλου και της καρδιάς

Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η acerola μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας και της καρδιαγγειακής υγείας χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Πως να την απολαύσετε;

Η φρέσκια acerola είναι σπάνια εκτός των τροπικών περιοχών, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της και με άλλους τρόπους:

  • Χυμός acerola,
  • σε μορφή σκόνης που μπορείτε να την προσθέσετε σε γιαούρτι, smoothies κ.λπ,
  • συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, ταμπλέτες και μασώμενα δισκία).

Συμβουλή: Η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη και οξειδώνεται γρήγορα. Η φρέσκια acerola πρέπει να καταναλώνεται σύντομα μετά τη συγκομιδή ή αναζητήστε λυοφιλιωμένες σκόνες για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών της.

…Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναζητήσετε μια φυσική πηγή βιταμίνης C, μην ξεχάσετε την acerola!

Βιβλιογραφία

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429224018534

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *