"A to Z", Υγιεινή Διατροφή

Acacia – Ο ρόλος της στην υγεία του εντέρου & του μεταβολισμού

Η Acacia (Ακακία), επίσης γνωστή ως Gum Arabic, είναι πιο γνωστή στο δυτικό ημισφαίριο ως πυκνωτικό μέσο στα τρόφιμα. Ωστόσο, η Ακακία έχει μια πλούσια ιστορία παραδοσιακής χρήσης στην Αφρική για την υποστήριξη της υγείας και την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας κοινών ασθενειών.

Ακακία (Acacia)

Η ακακία είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Mimosaceae και στην οικογένεια των μπιζελιών. Διάφορα είδη ακακίας είναι ενδημικά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, η Αυστραλία, η Κεντρική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η νότια Ασία.

Τα δέντρα ακακίας, ιδίως είδη όπως η Acacia senegal και η Acacia seyal, εκτιμώνται όχι μόνο για τον οικολογικό τους ρόλο αλλά και για τη διατροφική τους συμβολή, κυρίως μέσω της παραγωγής αραβικού κόμμεος – ενός φυσικού πολυσακχαρίτη πλούσιου σε διαιτητικές ίνες. Το αραβικό κόμμι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως σταθεροποιητής και πυκνωτικό, αλλά από διατροφική άποψη, χρησιμεύει ως πρεβιοτικό, προάγοντας την υγεία του εντέρου και υποστηρίζοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, ορισμένοι σπόροι και λοβοί ακακίας είναι βρώσιμοι και περιέχουν πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα και μέταλλα, καθιστώντας τους πολύτιμη πηγή τροφής στις παραδοσιακές δίαιτες, ιδίως σε άγονες περιοχές.

#1: Ο ρόλος της ακακίας στη βελτίωση της υγείας του εντερικού μικροβιώματος

Ένα από τα βασικά οφέλη της ακακίας στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου είναι η δράση της ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά είναι ορισμένοι τύποι ινών που αντιστέκονται στην πέψη και ζυμώνονται στο έντερο, αποτελώντας τροφή για τα καλά βακτήρια. Σκεφτείτε τα πρεβιοτικά ως καύσιμα για τα προβιοτικά. Χωρίς αυτά, τα καλά βακτήρια του εντέρου δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να ευδοκιμήσουν.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition με τίτλο: «Gum arabic establishes prebiotic functionality in healthy human volunteers in a dose-dependent manner» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση Gum Arabic αύξησε σημαντικά τα Bifidobacteria και Lactobacilli (ωφέλιμα βακτήρια) καλύτερα από την ομάδα ελέγχου και καλύτερα από την ινουλίνη (μια άλλη κοινή πρεβιοτική ίνα).

#2: Ακακία & Μεταβολική υγεία

Η ακακία, ιδίως μέσω της διαλυτής ίνας αραβικό κόμμι, διαδραματίζει ευεργετικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση των μεταγευματικών (μετά το γεύμα) εξάρσεων του σακχάρου στο αίμα. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητα του αραβικού κόμμεος σε μη ιξώδεις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο έντερο. Αυτό επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και την ενζυμική διάσπαση των αμυλούχων σε γλυκόζη, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, η πρεβιοτική της δράση υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Είναι ασφαλής η λήψη της;

Το Acacia Gum/Gum Arabic έχει λάβει καθεστώς GRAS (Generally Recognized As Safe) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως πρόσθετο τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους.

Μεγάλες ποσότητες Acacia Fiber/Gum Arabic, έως και 30.000 mg Acacia Gum/ανά άτομο την ημέρα, έχουν συσχετιστεί με μετεωρισμό σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί άλλες σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια λήψης.

Βιβλιογραφία

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/gum-arabic-establishes-prebiotic-functionality-in-healthy-human-volunteers-in-a-dosedependent-manner/328AAF4058E37D1C198B540DEC9DA148

https://www.mdpi.com/2218-273X/13/1/138

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *