Παιδική διατροφή, Υγιεινή Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων οι μαθητές και οι φοιτητές τείνουν να επικεντρώνονται στο διάβασμα και στις εργασίες τους, αγνοώντας πολλές φορές το θέμα της διατροφής τους. Αυτό που τρώμε τροφοδοτεί τόσο το σώμα μας όσο και τον εγκέφαλο μας. Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται τα σωστά καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι σωστές και έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη συνολική πνευματική διαύγεια κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων υψηλής πίεσης.

Διατροφή και εγκεφαλική λειτουργία

Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα από τα πιο ενεργειακά απαιτητικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Θρεπτικά συστατικά όπως η γλυκόζη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, τη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη μείωση της φλεγμονής.

Κορυφαία τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο

1. Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός): Τα λιπαρά ψάρια συμβάλουν στην δημιουργία μεμβρανών στα εγκεφαλικά κύτταρα και υποστηρίζουν τη μάθηση και τη μνήμη.
2. Blueberries (Blueberries): Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη μνήμη.
3. Φυλλώδη λαχανικά (π.χ σπανάκι): Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ – δύο θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
4. Ξηροί καρποί: Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε και “καλών” λιπαρών, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
5. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Παρέχουν στον οργανισμό σταθερά επίπεδα γλυκόζης, διατηρώντας σας δραστήριους και συγκεντρωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενυδάτωση

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση. Προσπαθήστε να πίνετε νερό με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σκεφτείτε το τσάι από βότανα ή αραιωμένους χυμούς για ποικιλία.

Χρονικός προγραμματισμός γευμάτων

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή πτώση και κακή συγκέντρωση. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα. Ένας καλός κανόνας είναι να προσπαθείτε να καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες 2-3 ώρες πριν από τη μελέτη ή τις εξετάσεις

Τι πρέπει να αποφεύγετε;

  • Τα ζαχαρώδη σνακ και ποτά μπορεί να προκαλέσουν ενεργειακές εξάρσεις που ακολουθούνται από πτώση, μειώνοντας την εγρήγορση.
  • Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και την ομίχλη του εγκεφάλου (brain fog).
  • Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συμβάλει στην διατάραξη του ύπνου και να αυξήσει το άγχος, μειώνοντας την απόδοση.

* Για έξυπνες και υγιεινές ιδέες για τσιμπολόγημα ανατρέξτε στο άρθρο 👉 https://nutriglow.gr/?p=16446

Βιβλιογραφία

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8988908

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11878108/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8539979/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *