1) Ηλικιωμένοι
Το 3%-43% των ηλικιωμένων σήμερα, ειδικά αυτοί που πάσχουν από ατροφική γαστρίτιδα, εμφανίζει ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Μία από τις καταστάσεις που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 περιλαμβάνει την παθολογική αναιμία, η οποία επηρεάζει περίπου το 15% έως 25% των ηλικιωμένων ενηλίκων με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η ατροφική γαστρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει μόλις το 2% του γενικού πληθυσμού αλλά το 8%-9% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω, μειώνει την παραγωγή του ενδογενούς παράγοντα και την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και έτσι μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Μια τρίτη πάθηση που σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, πιθανώς επειδή το βακτήριο αυτό προκαλεί φλεγμονή που οδηγεί σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές.
2) Άτομα με Κακοήθη Αναιμία
Η κακοήθης αναιμία είναι μια μη αναστρέψιμη αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον γαστρικό βλεννογόνο και οδηγεί σε γαστρική ατροφία. Η νόσος αυτή οδηγεί σε επιθέσεις στα παρειακά κύτταρα του στομάχου, με αποτέλεσμα την αποτυχία παραγωγής του ενδογενούς παράγοντα και τη δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12. Επομένως, χωρίς θεραπεία, η κακοήθης αναιμία προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ακόμη και με την παρουσία επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Β12 από την διατροφή.
3) Άτομα με παθήσεις του γαστρεντερικού
Τα άτομα με διαταραχές του στομάχου και του λεπτού εντέρου, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn, μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τις τροφές για να διατηρήσουν υγιή αποθέματα στον οργανισμό.
4) Χορτοφάγοι (Vegans & Vegeterians)
Οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα και οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν κάποια ζωικά προϊόντα (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά ή και τα δύο), αλλά όχι κρέας, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, επειδή οι φυσικές διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 περιορίζονται στα ζωικά τρόφιμα. Η κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη Β12 καθώς και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανεπάρκειας σε αυτή την ομάδα ανθρώπων.
5) Βρέφη με Vegan μητέρες
Τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά από γυναίκες που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα μπορεί να έχουν πολύ περιορισμένα αποθέματα βιταμίνης Β12 και να αναπτύξουν ανεπάρκεια, μερικές φορές πολύ νωρίς στη ζωή τους. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στα βρέφη που δεν έχει εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές, αδυναμία ανάπτυξης και αναιμία.
6) Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος
Οι χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως η μερική ή ολική αφαίρεση του στομάχου (γαστρεκτομή), μπορεί να προκαλέσουν πλήρη ή μερική απώλεια των κυττάρων που εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ και των κυττάρων που εκκρίνουν ενδογενή παράγοντα. Έτσι, οι διαδικασίες αυτές μειώνουν την ποσότητα της βιταμίνης Β-12 στον οργανισμό και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ανεπάρκεια. Υψηλές δόσεις (1.000 mcg/ημέρα) από του στόματος χορηγούμενων συμπληρωμάτων μεθυλοκοβαλαμίνης φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης Β-12 σε αυτούς τους ασθενείς.